Carlo Ancelotti a hatodik döntőjére készülhet – BL-legek

MIKE BARNABÁSMIKE BARNABÁS
Vágólapra másolva!
2024.05.09. 11:50
Carlo Ancelotti pályafutása ötödik BL-trófeáját nyerheti meg (Fotó: Getty Images)
Mint ismert, a Real Madrid lesz a Borussia Dortmund ellenfele a Bajnokok Ligája döntőjében, miután 2–1-re legyőzte hazai pályán a Bayern Münchent az elődöntő visszavágóján. Összellításunkban a párharc érdekességeiből szemezgettünk.

A királyi gárda vezetőedzője, Carlo Ancelotti a Bayern legyőzésével a hatodik BEK/BL-döntőjére készülhet, így már kettővel előzi meg az egyaránt négy döntőn meccselő Sir Alex Ferguson, Pep Guardiola, Miguel Munoz, Marcello Lippi négyest. Az olasz szakember ráadásul az ötödik BL-serlegét teheti a vitrinbe, hiszen az eddigi öt döntője közül csak a 2005-ös, Liverpool elleni finálét bukta el az AC Milan kispadján.

S ha már BL-döntők: a királyi gárdának (a BEK-et is beszámítva) ez lesz a 18-adik fináléja a legrangosabb európai kupasorozatban. A madridiak így héttel előzik az egyaránt 11 döntőt felmutató Bayernt és Milant. További érdekesség, hogy a Real Madrid harmadszor csap össze német csapattal a fináléban: 1960-ban az Eintracht Frankfurt, míg 2002-ben a Bayer Leverkusen volt a királyiak ellenfele – mindkét esetben a spanyolok emelhették magasba a trófeát.

A döntős számok után jöjjön a királyiak hőse, Joselu: a rutinos csatár 34 évesen és 42 naposan a legidősebb duplázó cserejátékos lett a Bajnokok Ligája egyenes kieséses szakaszában. Még hogy nem jó az öreg a háznál...

S ha már Joselu: a Bayern München ellen szerzett két góljával a spanyol támadó a BL-ben legalább 100 percet játszó labdarúgók közül a legtermékenyebb ebben az idényben, hiszen 54 percenként zörgeti meg az ellenfelek hálóját.

A tegnap esti találkozó volt Toni Kroos 150. BL-meccse, míg Thomas Müller a 151. mérkőzését játszotta a sorozatban.

A Real Madriddal kapcsolatos statisztikák után térjünk át a Bayern Münchenre. Az elődöntős kudarccal eldőlt, hogy a bajorok trófea nélkül zárják az évadot, 12 év után először – a 2011–2012-es évadban a Bundesligában, a Német Kupában és a BL-ben is ezüstérmesek lettek.

S ha már Bayern, akkor nem mehetünk el szó nélkül Harry Kane mellett sem. Az angol klasszis ebben az idényben 45 meccsen 56 megszerzésében működött közre (44 gól, 12 gólpassz), de ez sem volt elég ahhoz, hogy trófeát nyerjen új csapatával. Tovább él a Kane-átok?

Összeállításunk zárásaként térjünk vissza Carlo Ancelottira, aki egy igazi mumussá vált a Bayern számára. A bajor klub ugyanis még soha nem tudta legyőzni az olasz tréner csapatait a Bajnokok Ligájában: Ancelotti mérlege 10 meccsen hét győzelem és három döntetlen a müncheni sztárklub ellen.

BAJNOKOK LIGÁJA
ELŐDÖNTŐ, VISSZAVÁGÓ
Real Madrid (spanyol)–Bayern München (német) 2–1 (0–0)
Madrid, Santiago Bernabéu Stadion, 76 579 néző. Vezette: Marciniak (lengyel)
Real Madrid: Lunyin – Carvajal, Rüdiger, Nacho, F. Mendy – Valverde (Joselu, 81.), Tchouaméni (Camavinga, 70.), Kroos (Modric, 69.) – Bellingham (Éder Militao, 90+10.) – Rodrygo (Brahim Díaz, 81.), Vinícius Júnior. Vezetőedző: Carlo Ancelotti
Bayern München: Neuer – Kimmich, De Ligt, Dier, Mazraui – Laimer, Pavlovic – L. Sané (Kim Min Dzse, 76.), Musiala (Th. Müller, 85.), Gnabry (A. Davies, 27.) – Kane (Choupo-Moting, 85.). Vezetőedző: Thomas Tuchel
Gólszerző: Joselu (88., 90+1.), ill. A. Davies (68.)
Továbbjutott: a Real Madrid, 4–3-as összesítéssel.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik