F1: Néhányszor igenis csendben kell maradni - Szujó Zoltán

Vágólapra másolva!
2013.02.27. 12:12
Szujó Zoltán neve az elmúlt több mint egy évtizedben összeforrt a Formula–1-gyel, illetve a világbajnoki sorozat hazai közvetítéseivel. Ő volt az utazó riporter, aki mikrofonvégre kapta a legnagyobb F1-es sztárokat is. Azt mondja, három év kellett, hogy befogadják ebbe a kőkemény világba, amelyet most elhagy – egy jóval nagyobb, kihívásokkal teli feladatért. Az MTVA-n belül ő fogja össze a Formula–1-es műsorokat, segít az értékesítésben, a tartalmi megvalósulásban is főszerepet játszik – ő lesz a kreatív producer. Mostantól nem járja a világot (na jó, néhány európai futam csütörtöki napjára azért elutazik...), hanem kommentátorként ő közvetíti a versenyeket, és ő vezeti a háttérműsorokat.

Új, fiatal csapatot épített, s mivel hisz benne, hogy az autósportról igazán hitelesen, szakértőként az tud beszélni, aki maga is versenyzett, körbevette magát a nemzetközi szinten jelenleg legjobban „muzsikáló” gyorsasági autóversenyzőkkel: Wéber Gáborral (aki továbbra is szakkommentátor), Michelisz Norberttel, Kiss Pál Tamással és Kiss Norberttel. Amikor nincs versenyük, ők is ott ülnek majd a stúdióban.

„Nagy kihívás lesz számomra a kommentálás, hiszen egész más összefüggéseiben látni és láttatni az eseményeket, mint interjúkat készíteni a versenyzőkkel. A legnehezebb az lesz, hogy néhányszor igenis csendben kell maradni. Eddig ugyanis megszoktam, amíg a lámpa ég, addig beszélni kell, most viszont meg kell találni a ritmust, amely még nem sok, de nem is kevés a nézőnek. Nem szeretném elvenni tőlük azt az örömet, hogy hallják a versenyautók hangját, mert azt én is imádom hallgatni...” – mondta Szujó Zoltán, aki ugyanúgy maximalista, mint kommentátor társa, Wéber Gábor.

S hogy miben újul meg a műsor? Szujó nem akart részletekbe belemenni ezzel kapcsolatban, de annyit elárult, kíváncsiak a nézők véleményére is, amelyet adott esetben közzé is tesznek, sőt, terveznek egy interneten követhető, levezető műsort, amely a szerkesztőségi szoba kötetlen hangulatába ad bepillantást. Ezenkívül dolgoznak azon, hogy az időmérő és a futam során a helyszíni boxriporter, Bobák Róbert élőben bejelentkezhessen például a kiesőkkel készített interjúkkal.

„A közvetítések hangvételükben oldottabbak, fesztelenebbek lesznek, de úgy, hogy a szakmaiság közben ne csorbuljon. Terveink szerint sokkal nagyobb szerepe lesz maguknak a helyszíneknek, mindent szeretnénk megmutatni a nézőknek, amit egy utazó stábbal csak lehet. Bobák Robinak eleinte nagyon nehéz dolga lesz, ezt a saját példámból tudom – az első évben az ember kapja a gyomrosokat a kollégáktól és a sajtófőnököktől. Nekem három év kellett, hogy elfogadtassam magam, mert ez tényleg eléggé kegyetlen világ, de a példám mutatja, hogy nem megoldhatatlan a feladat. Robit bemutattam sok mindenkinek, tudnak róla, hogy ő megy helyettem, de a tiszteletet neki kell kivívnia” – mondta Szujó, akit természetesen arról is megkérdeztünk, mit szól ahhoz, hogy jó néhány országban fizetőssé tették a Formula–1-es közvetítéseket a nézők számára. Elmondta, szerinte a Formula–1 reagált így a megváltozott piaci helyzetre, de ez például hazánkban fel sem vetődött, egyszerűen azért, mert nem működne.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik