„Egy-két kör még nagyon jól jött volna” – Norris úgy érzi, elkapta volna Verstappent

B. Ö. B.B. Ö. B.
Vágólapra másolva!
2024.05.19. 20:32
Lando Norrisnak meg kellett elégednie a második hellyel Imolában (Fotó: AFP)
Nehéz győzelmet aratott Max Verstappen a Formula–1-es Emilia-romagnai Nagydíjon. A címvédőre Lando Norris helyezett nagy nyomást az imolai futam hajrájában, amellyel kapcsolatban a McLaren-pilóta fájónak találja, hogy nem tartott a verseny kicsivel tovább. Charles Leclerc örül, hogy dobogóra állhatott a Ferrari hazai közönsége előtt, George Russell pedig nem bánja, hogy elbukta a hatodik helyet.

Az imolai futam első felében úgy tűnt, hogy Max Verstappen újabb magabiztos győzelmet arat, a hajrában azonban igencsak meg kellett dolgoznia a háromszoros világbajnok, hogy elsőként szelhesse át a célvonalat. Verstappen elmondása szerint a gumik nehezítették meg a dolgát a verseny utolsó harmadában.

„Keményen kellett nyomnom a teljes verseny során – szögezte le a címvédő. – A közepes gumikon elég erősek voltunk, de a kemény abroncsokon már kicsit nehezebb dolgunk volt, főleg az utolsó tíz-tizenöt körben. Elfogyott a tapadásom, és sokat csúszkáltam. Láttam, hogy Lando egyre jobban felzárkózik, szóval az utolsó tíz körben mindent beleadtam, de nem volt könnyű úgy, hogy a gumik már nem működtek megfelelően. Nem engedhettem meg, hogy több hibát is vétsek, de szerencsére sikerült ezt elkerülni.”

Verstappen főnöke szerint is nagy különbség volt a futam első és második fele között, Christian Horner azonban büszke, hogy versenyzője kiállta a próbát.

„Két részre lehet osztani a versenyünket – vélekedik a brit szakember. – Az első felében nagyon jól mentünk, hét és fél másodperces előnyt építettünk fel, de a futam második felében Lando gyorsan elkezdett felzárkózni. A McLarennél kicsivel jobb munkát végeztek, és profitáltak ebből a hajrában. Max hatalmas nyomás alatt volt, és már figyelmeztették pályaelhagyás miatt, szóval nem engedhette meg, hogy akár csak egy milliméterrel is túlcsússzon. Nagyszerű munkát végzett, és állta a nyomást, amikor Lando gyorsan közeledett az utolsó körökben.”

Nem sokon múlt, hogy első győzelme után Lando Norris a második diadalát is megszerzi Imolában, de a McLaren számára kicsit korán ért véget a mai verseny. Az (egyelőre) egyszeres futamgyőztes brit számára még furcsa érzés, hogy egyre gyakrabban szólhatnak bele a győzelemért folyó harcba.

„Fáj, hogy ezt kell mondanom, de ha egy vagy két körrel tovább tartott volna a futam, úgy érzem, hogy elkaphattam volna Maxot – árulta el Norris. – Ez kemény, és kár érte, de nehéz versenyünk volt egészen az utolsó körig. A futam elején túl sokat veszítettem Maxszal szemben, hiszen neki sokkal jobban sikerült az első etap, de utána egyértelműen mi voltunk gyorsabbak. Nehezen ment a verseny első fele, a második azonban már sokkal jobban alakult. Egy-két kör még nagyon jól jött volna, de ma sajnos nem így történt. Kicsit még mindig meglep, hogy azt mondhatom, frusztráló lemaradni a győzelemről, de az előző futam és a fejlesztéseink miatt lassan hozzá kell szoknunk ehhez.”

A hétvég elején úgy tűnt, hogy hazai közönsége előtt a Ferrari talán felveheti a versenyt a Red Bull-lal, az időmérő azonban nem alakult kimondottan jól Charles Leclerc-ék számára, majd a futamon is meg kellett elégedniük a harmadik pozícióval.

„Legalább a dobogós hely meglett – mondta a monacói pilóta. – Csak akkor vagyok kellően elégedett, ha nyerek, és ma ehhez nem igazán kerültünk közel. A kemény gumikon eleinte gyorsak voltunk, szóval keményen nyomtam, hogy nyomást gyakoroljak Landóra, később viszont sokkal gyorsabb lett. Összességében úgy érzem, hogy elég jó volt a versenytempónk, de tegnap összeszedtünk némi hátrányt az időmérőn. A többi eseményen azonban gyorsnak tűntünk, ami biztató a szezon hátralévő részét illetően, és nagyszerű érzés a dobogón ünnepelni az imolai rajongóink előtt.”

A Mercedesnél kihívták George Russellt az imolai futam hajrájában egy újabb kerékcserére, amivel a leggyorsabb körért járó pluszpont megszerzése volt a cél. Ez végül sikerült is a brit pilóta számára, aki azonban második kiállásával veszített egy pozíciót a csapattársával szemben, de elmondása szerint ez nem aggasztja különösebben.

„A hatodik és hetedik hellyel sosem lehetünk elégedettek, de legalább csapatként szereztünk egy extra pontot – mondta Russell. – Veszítettem egy pozíciót Lewisszal szemben, de őszintén szólva nem fogok duzzogni amiatt, mert elbuktam a hatodik helyet. Továbbra is nagyon motivált mindenki a csapatban, ami nagyon inspiráló számomra, hiszen mindenki azon dolgozik, hogy fejlődjünk. Kihoztuk a legtöbbet ebből a hétvégéből, hiszen az autó csak a hatodik és a hetedik helyre volt elég.”

1.Max VerstappenhollandRed Bull-Honda RBPT1:25:25.252
2.Lando NorrisbritMcLaren-Mercedes0.725 mp h.
3.Charles LeclercmonacóiFerrari7.916 mp h.
4.Oscar PiastriausztrálMcLaren-Mercedes14.132 mp h.
5.Carlos Sainz Jr.spanyolFerrari22.325 mp h.
6.Lewis HamiltonbritMercedes35.104 mp h.
7.George RussellbritMercedes47.154 mp h.
8.Sergio PérezmexikóiRed Bull-Honda RBPT54.776 mp h.
9.Lance StrollkanadaiAston Martin-Mercedes1:19.556 p h.
10.Cunoda JukijapánRB-Honda RBPT1 kör h.
11.Nico HülkenbergnémetHaas-Ferrari1 kör h.
12.Kevin MagnussendánHaas-Ferrari1 kör h.
13.Daniel RicciardoausztrálRB-Honda RBPT1 kör h.
14.Esteban OconfranciaAlpine-Renault1 kör h.
15.Csou Kuan-jükínaiSauber-Ferrari1 kör h.
16.Pierre GaslyfranciaAlpine-Renault1 kör h.
17.Logan SargeantamerikaiWilliams-Mercedes1 kör h.
18.Valtteri BottasfinnSauber-Ferrari1 kör h.
19.Fernando AlonsospanyolAston Martin-Mercedes1 kör h.
 KIESETT  MEGTETT KÖR
 Alexander AlbonthaiföldiWilliams-Mercedes51
az emilia-romagnai nagydíj végeredménye
 PILÓTAGYŐZELEMDOBOGÓPONTSZERZÉSLGYKPONT
1.Max Verstappen6662161  
2.Charles Leclerc-47-113  
3.Sergio Pérez-372107  
4.Lando Norris136-101  
5.Carlos Sainz Jr.136-93  
6.Oscar Piastri--7-53  
7.George Russell--6144  
8.Lewis Hamilton--6-35  
9.Fernando Alonso--5133  
10.Cunoda Juki--4-15  
11.Lance Stroll--3-11  
12.Oliver Bearman--1-6  
13.Nico Hülkenberg--4-6  
14.Daniel Ricciardo--1-5  
15.Esteban Ocon--1-1  
16.Kevin Magnussen--1-1  
a világbajnokság állása
1Red Bull-Honda RBPT268
2Ferrari212
3McLaren-Mercedes154
4Mercedes79
5Aston Martin-Mercedes44
6RB-Honda RBPT20
7Haas-Ferrari7  
8Alpine-Renault1  
9Williams-Mercedes0  
10Sauber-Ferrari0  
konstruktőrök
4. EMILIA-ROMAGNAI NAGYDÍJ
Május 17., PÉNTEK
1. szabadedzés1. Leclerc 1:16.990
2. szabadedzés1. Leclerc 1:15.906
Május 18., SZOMBAT
3. szabadedzés1. Piastri 1:15.529
Időmérő1. Verstappen 1:14.746
Május 19., VASÁRNAP
A verseny:1. Verstappen, 2. Norris, 3. Leclerc
KÖVETKEZŐ VERSENYEK
Monacói Nagydíj, Monte-CarloMájus 26., 15.00
Kanadai Nagydíj, MontrealJúnius 9., 20.00
Spanyol Nagydíj, BarcelonaJúnius 23., 15.00


 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik