Hét góllal nyertünk Litvániában a vb-selejtező első mérkőzésén

Vágólapra másolva!
2024.05.09. 17:54
Fotó: Rankinis/FB
A magyar férfi kézilabda-válogatott 33–26-ra nyert Litvániában a világbajnoki selejtező első mérkőzésén. Visszavágó vasárnap, Veszprémben.

 

KÉZILABDA
FÉRFI VILÁGBAJNOKI SELEJTEZŐ
ELSŐ MÉRKŐZÉS
LITVÁNIA–MAGYARORSZÁG 26–33 (11–13)
Vilnius, 1901 néző. V: Lovin, Stancu (románok). 
LITVÁNIA: Morkunas – Lapiniauskas 2, DUMCIUS 6 (1), ANTANAVICIUS 6, Starolis 1, Virbauskas 3, Malasinkas 5 (2). Csere: Gurskis, Pranckevicius (kapusok), Stvolas 1, M. Aukstikalnis, Petreikis 2, Urvikis, R. Aukstikalnis. Szövetségi kapitány: Gintaras Savukynas
MAGYARORSZÁG: BARTUCZ – IMRE B. 11, ANCSIN 8, Lékai 2, Bánhidi 2, Bodó 3, Bóka. Csere: Palasics (kapus), SIPOS A., Ligetvári, Ilic Z., Szöllősi Sz. 1, Krakovszki Zs. 1, Fazekas G. 1, Krakovszki B. 2, Rosta M. 2. Szövetségi kapitány: Chema Rodríguez
Az eredmény alakulása. 5. perc: 1–2. 8. p.: 4–2. 13. p.: 5–5. 15. p.: 7–8. 22. p.: 10–10. 25. p.: 10–12. 39. p.: 14–20. 44. p.: 17–25. 50. p.: 21–30. 56. p.: 24–31. Kiállítások: 8, ill. 6 perc. Hétméteresek: 4/3, ill. 2/0
Chema Rodríguez: – Az első félidőben nem játszottunk jól, nem figyeltünk eléggé, és bár az ellenféltől összességében azt kaptuk, amit vártunk, a szünetig sokkal fókuszáltabban játszott és jobban harcolt nálunk. Mi az elő harminc percben a képességeink alatt kézilabdáztunk, nem is voltam túlságosan elégedett, sosem vagyok az, ha úgy látom, nem száz százalékkal játszunk és küzdünk. A második játékrészben már sokkal jobb munkát végeztünk, és végeredményben megérdemeltük a nagyobb arányú győzelmet is.

VISSZAVÁGÓ
Vasárnap, 17.15: Magyarország–Litvánia, Veszprém (Tv: M4 Sport) – élőben az NSO-n!

ÖSSZEFOGLALÓ 

Tavaly sem okozott gondot Litvánia legyőzése a magyar férfi kézilabda-válogatott számára az Európa-bajnoki selejtezőn, és a papírforma szerint a mostani világbajnoki selejtezőpárbaj favoritja is Chema Rodríguez együttese. Az első meccsen a szövetségi kapitány három játékost hagyott otthon, Mikler Rolandot, valamint kisebb sérülés miatt Hanusz Egont és Szita Zoltánt, utóbbi hiányában balátlövőben nagyobb szerep hárult Bodó Richárdra és Ligetvári Patrikra.

Az első négy percben nem kaptunk gólt, ami jól hangzik, az már kevésbé, hogy mi is csak egyet szereztünk. Kicsit beragadtunk, nem találtuk a saját ritmusunkat, például lassú csere miatt is kaptunk gólt, ami pedig nem jellemző ránk, és öt perc alatt három kapufát lőttünk. Sokáig Bartucz László védéseinek köszönhetően tartottuk a lépést a hazaiakkal, és bár nem nézett ki jól az ütközés, szerencsére nem kellett lecserélni Zanas Virbauskas bevetődése után, sőt, a Tatabánya kapusa hozta a tőle elvárt stabil szintet, és az első harminc percben hat lövés akadt el benne.

Bár a hazaiak lelkesebben kezdtek, és az irányító Aidenas Malasinskas hetesével például már két góllal is vezettek, volt ami ezt ellensúlyozza: Ancsin Gábor távoli lövései bejöttek és Imre Bence is a legjobbkor villant, tizenkét másodperc alatt duplázott, így újra nálunk volt az előny. A kapitány ráadásul a balszárnyat leszámítva negyedóra után frissített, jött Fazekas Gergő, Szöllősi Szabolcs, Ilic Zoran és Krakovszki Zsolt.

A pálya szélén álló, és a játékkal együtt élő Chema Rodríguez egyébként nem volt nyugodt, az egyik hibás ítéletnél pedig mintha fel is húzta volna magát, hosszan és jogosan kérte számon a játékvezetőkön, hogy miért sípoltak, hiszen nem szabálytalankodott senki a magyar védelemből, a litván támadó a saját cselében botlott meg. „Ki faultolt?” – kérdezte fennhangon, választ azonban nem kapott a bíróktól, akiknek voltak érdekes és talán túl szigorú döntései, például amikor Bodó Richárdot kiállították két percre, majd miután reklamált, azonnal kapott még egy büntetést, így közel négy percig játszottunk emberhátrányban.

Ligetvári Patrik így nemcsak védekezésben, hanem támadásban is nagyobb szerepet kapott, és mintha végre felébredtünk volna, felpörgött a játék, az emberhátrányt lehoztuk egy-egyes döntetlennel, a hajrában próbálkoztunk a kétbeállós játékkal is, és úgy is 13–11-es vezetéssel mehettünk a szünetre, hogy Lékai Máté kihagyott egy hetest az utolsó percben, s összességében nem játszottunk igazán jól.

A második játékrészben azonban megváltozott a játék képe, az első tíz percet egy 7–3-as rohammal kezdtük, Ancsin Gábor és Imre Bence szórta a gólokat, ha kellett, villámgyorsan rendeződtünk vissza, elöl pontosabbak lettünk, és számtalan felállást gyakoroltunk. A litvánok annyit tudtak elérni, hogy ne legyen tízgólos az előnyünk, de ez sem volt könnyű, mert többször is közel álltunk hozzá.

A magyar csapatból mindenki pályára lépett, a feljavult játék pedig végül sima győzelmet eredményezett, amit jelzett az is, hogy Chema Rodríguez csak tizennégy másodperccel a mérkőzés vége előtt kért először időt. A magyar válogatott 33–26-ra nyert Vilniusban, ami egyben azt is jelenti, hogy szinte csak formaság lesz a vasárnapi, veszprémi visszavágó, és nemzeti csapatunk karnyújtásnyira került története huszonharmadik világbajnokságához.

A MAGYAR VÁLOGATOTT KERETE
Kapusok: Bartucz László (Tatabánya), Palasics Kristóf (La Rioja – Spanyolország)
Jobbszélsők: Krakovszki Zsolt (NEKA), Imre Bence (FTC), Rodríguez Pedro (Tatabánya)
Jobbátlövők: Ancsin Gábor (Tatabánya), Ilic Zoran (Hamburg – Németország)
Irányítók: Lékai Máté (FTC),  Fazekas Gergő (Wisla Plock – Lengyelország)
Beállók: Bánhidi Bence (Szeged), Rosta Miklós (Dinamo Bucuresti – Románia), Szöllősi Szabolcs (Dabas), Sipos Adrián (Melsungen – Németország)
Balátlövők: Bodó Richárd (Szeged), Ligetvári Patrik (Veszprém)
Balszélsők: Bóka Bendegúz (Balatonfüred), Krakovszki Bence (Tatabánya)
Szövetségi kapitány: Chema Rodríguez

Bővebben hamarosan!

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik