Európa királya újra a döntőben egy emlékezetes csoda után – lapszemle

H. Á.H. Á.
Vágólapra másolva!
2024.05.09. 09:36
Előtérben Joselu (14) öröme, a háttérben Neuer a hibája után (Fotó: Getty Images)
Mint beszámoltunk róla, szerda este a Bajnokok Ligája elődöntőjének a visszavágóján a Real Madrid a hajrában Joselu duplájával fordított a Bayern München ellen a Santiago Bernabéu Stadionban és jutott 4–3-as összesítéssel a sorozat döntőjébe – a klub történetében immár 18. alkalommal. A spanyol és a német sajtóban megjelentekből szemlézünk.

 

A Marcánál nem fukarkodnak a jelzőkkel, a „Senki nem hasonlítható a Real Madridhoz” című írásában a lap úgy fogalmaz, „Európa királya újra a döntőbe jutott, egy újabb emlékezetes csoda után. (...) Két héttel ezelőtt a Bayern még hasonlított a fehérekhez, de az igazság pillanatában a bajorok ugyanúgy letérdeltek, mint az összes többi csapat. Ha két éve Rodrygo volt a hős, akkor most Joselu írta be a nevét a fehér csodák csodálatos listájára.” A lap a mérkőzés leírásában tényszerűen elismeri, Nacho valóban szabálytalan volt Joshua Kimmichhel szemben a VAR által érvénytelenített gól előtt, s azt is megemlítik, hogy a bajorok les miatt érvénytelenített gólját azért nem vizsgálták, mert a játékvezető már korábban belesípolt az akcióba les miatt, így hivatalosan nem volt gól, amit vissza lehetett volna nézni a VAR-szobában. A Marca osztályzatai szerint egyébként a 80. percben beálló és duplázó Joselu mellett a találkozót végigjátszó Carvajal és Vinícius Jr. kapott háromcsillagos – maximális – értékelést, a Bayernből senki.

Az AS szintén nem győzi halmozni a jelzőket a mérkőzésről beszámoló írásában: „A Real Madrid a különlegest lassan mindennapivá teszi, csodát csoda követ és június 1-én a Wembleyben a klub 15. BEK/BL-trófeájáért léphet pályára a Borussia Dortmund ellen.” A lap megjegyzi, hogy „Davies gólja nem nélkülözte az ironiát, hiszen minden afelé mutat, hogy a kanadai jövőre már a Real játékosa lesz.” Külön kiemelik a mérkőzésről szóló írásukban Carlo Ancelotti és az edzői stáb szerepét a fordításban, és arra jutottak, hogy ez végülis két fázisban sikerült. Egyrészt „Kroos és Tchouaméni le-, illetve Modric és Camavinga becserélésével sikerült megújítani a hajrára a csapat középpályás játékát, amely ezzel egyfelől új energiákat kapott, másfelől így Vinícius több területet kapott a bal szélen, és minden alkalommal megbolondította Kimmichet, ahányszor szembekerült vele. Tíz perccel később Joselu és Brahim Díaz beállításával a csapat átállt a klasszikus középcsatáros 4–3–3-as játékra Joseluval a centerben, aki tízszer avatkozott játékba. Kettőből gól lett, volt két jó passsz a négyből, és két megnyert fejpárbaj”.

A német Kicker szaklap elsősorban a játékvezetővel, Szymon Marciniakkal foglalkozik, pontosabban a ráadás végén les miatt meg nem adott Bayern-góllal. Az „Abszolút katasztrófa – Marciniak korai sípszava után fellángoltak az indulatok” című vezetőanyaga felcímében az újság kiemeli: a játékvezető a mérkőzés után elnézést kért a németektől. A németek leszögezik, miután a 9 perces hosszabbítás 13. percében Kimmich indítását követően Nuszair Mazraui és Matias de Ligt is lesen lehetett, ezért harsant a játékvezetői sípszó, és innentől kezdve már nem számított, hogy Thomas Müller passza után a holland védő végül a hálóba lőtt, a VAR pedig nem is  léphetett működésbe. A Kicker idézi is a rendkívül csalódott De Ligtet, aki szerint a játékvezetőnek „engedni kellett volna végigmenni az akciót és utána vizsgálódni a les végett,” miután ezt írja elő a szabály. De Ligt azt is elárulta a lapnak, hogy a lengyel játékvezető a meccs után elnézést kért, amiért belesípolt az akcióba.

A német Skysport megszólaltatta a Joselu egyenlítő góljánál nagyot hibázó Bayern-kapust, Manuel Neuert, aki elmondta, az ilyen, Viníciuséhoz hasonló lövéseket százból 99 alkalommal megfogná, ám a futball már csak ilyen kegyetlen. „Sajnos ez is része a labdarúgásnak. Keserű érzés ez számunkra. Azt kell mondjam, hogy az a labda kicsit máshogy érkezett meg hozzám, mint ahogy vártam, azt gondoltam, jobban a mellkasomhoz érkezik, ehelyett feljebb, a nyakamhoz jött, és ezért nem tudtam biztosan megfogni.”

BAJNOKOK LIGÁJA
ELŐDÖNTŐ, VISSZAVÁGÓ
Real Madrid (spanyol)–Bayern München (német) 2–1 (0–0)
Madrid, Santiago Bernabéu Stadion, 76 579 néző. Vezette: Marciniak (lengyel)
Real Madrid: Lunyin – Carvajal, Rüdiger, Nacho, F. Mendy – Valverde (Joselu, 81.), Tchouaméni (Camavinga, 70.), Kroos (Modric, 69.) – Bellingham (Éder Militao, 90+10.) – Rodrygo (Brahim Díaz, 81.), Vinícius Júnior. Vezetőedző: Carlo Ancelotti
Bayern München: Neuer – Kimmich, De Ligt, Dier, Mazraui – Laimer, Pavlovic – L. Sané (Kim Min Dzse, 76.), Musiala (Th. Müller, 85.), Gnabry (A. Davies, 27.) – Kane (Choupo-Moting, 85.). Vezetőedző: Thomas Tuchel
Gólszerző: Joselu (88., 90+1.), ill. A. Davies (68.)
Továbbjutott: a Real Madrid, 4–3-as összesítéssel.

 

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik