Az utolsó lehetőség! Nem kvótáért, kvótákért mennek a birkózók Isztambulba

Krasznai Bence (Isztambul)Krasznai Bence (Isztambul)
Vágólapra másolva!
2024.05.09. 08:20
Az ötszörös Európa-bajnoki érmes Ligeti Dániel is az olimpiai indulás kivívásáért küzd az isztambuli szőnyegen (Fotó: Török Attila)
A csütörtöktől vasárnapig Isztambulban zajló világkvalifikációs viadallal zárul a birkózók kvótaszerző időszaka. Válogatottunk 11 versenyzővel képviselteti magát, és egyértelműen több párizsi repülőjegyért utazik.

Eddig közepesen alakult birkózóinknak az olimpiai kvalifikációs időszak, szakáganként egy-egy kvóta jött össze: a szabadfogású Muszukajev Iszmail (65 kg) és a kötöttfogású Losonczi Dávid (87 kg) a tavalyi belgrádi világbajnoki címével, míg Nagy Bernadett (76 kg) az áprilisi bakui kontinentális viadalon kvalifikált.

A szakági edzők közül a szabadfogású válogatott szövetségi kapitánya, Bánkuti Zsolt nyilatkozott leginkább optimistán az isztambuli világkvalifikációs verseny esélyeiről, különösen a 97 kilós, magyar színekben Eb-2. és -3. Bajcajev Vlagyiszlavot, valamint az ötszörös Eb-érmes Ligeti Dánielt (125 kg) illetően.

„Bajcajevnek le kell győznie azokat a sportolókat, akik benn maradtak, bele kell férnie a legjobb háromba. Ligeti Danival is megbeszéltünk mindent és ugyanazon a véleményen vagyunk: meg kell csinálni! Az elején is azt mondtam, három szabadfogású kvótánk lesz, ehhez most is tartom magam, tehát szerintem négyből két versenyzőnk kvalifikál Isztambulban” – bizakodott Bánkuti Zsolt.

Női birkózásban három sportolónkért szoríthatunk, az 53 kilósok között a magyar színekben Eb-2. Orsós Sztálvirának (53 kg), 57 kilóban az Eb-3., U23-as Európa-bajnok Galambos Ramónának, illetve a háromszoros U23-as Eb-3. Szabados Noéminek (68 kg).

„A rutinja és a tudása alapján Sztálvirának van a legjobb esélye. Ha jó sorsolást kap, ha él az eséllyel, biztos vagyok benne, hogy él is vele. Szabados Noémi hónapról hónapra fejlődik, egyre jobban beleérik a súlycsoportjába. Ramóna kvalitásait is ismerjük, nagyon reméljük, hogy a lehető legjobban szerepel. Ha minden klappol, hiszem, hogy lesznek kvótamérkőzéseink” – fogalmazott Martin Gábor szövetségi edző.

A kötöttfogásúaknak nem úgy alakult áprilisban a bakui kvalifikációs verseny, ahogyan szerették volna: kvóta nélkül zártak, így Isztambulban is négyen lépnek szőnyegre.

„Levontuk a következtetéseket az Azerbajdzsánban történtekből. Tisztában vagyok vele, hogy ebben a csapatban jóval több van egy kvótánál, és szerencsére ezt a srácok is elhiszik, akik mindent megtesznek azért, hogy ott legyenek a játékokon. Amondó vagyok, hogy mindenkinek van esélye. A realitás az, hogy egy-két kvalifikációt szerzünk” – tekintett előre Módos Péter, a kötöttfogásúak szövetségi kapitánya.

A török városban a három szakágban összesen 54 kvótát lehet szerezni, súlycsoportonként hármat. A versenyt május 9-én a kötöttfogásúak nyitják, őket követik pénteken a hölgyek, majd szombaton a szabadfogásúak. Mindhárom szakág esetében az első napon zajlanak a főtáblás meccsek az elődöntőig, tehát már ekkor kiderül, melyik az a két versenyző, aki biztosan örülhet. Másnap rendezik a vigaszági küzdelmeket, illetve a súlycsoportonkénti utolsó kvótameccset a harmadik helyezettek között.

OLIMPIAI VILÁGKVALIFIKÁCIÓS VERSENY, ISZTAMBUL
A magyarok programja
Május 9–10.
Kötöttfogás. 67 kg: Váncza István (FTC). 77 kg: Lévai Zoltán (BHSE). 97 kg: Szőke Alex (ESMTK). 130 kg: Vitek Dárius (BHSE)
Május 10–11.
Női birkózás. 53 kg: Orsós Sztálvira (Csepel TC). 57 kg: Galambos Ramóna (BHSE). 68 kg: Szabados Noémi (FTC-KIMBA)
Május 11–12.
Szabadfogás. 74 kg: Kuramagomedov Murad (Tatabánya). 86 kg: Püspöki Patrik (Baja). 97 kg: Bajcajev Vlagyiszlav (Csepel TC). 125 kg: Ligeti Dániel (Haladás VSE)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik