Párizs 2024: a NOB elnöke is bírálja az atléták díjazását

Vágólapra másolva!
2024.05.03. 15:57
Thomas Bach (Fotó: Getty Images)
Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnöke nyíltan bírálta a Nemzetközi Atlétikai Szövetséget (WA), amiért pénzdíjat ajánlott fel a sportág párizsi olimpiai bajnokainak.

 

„Nem a pénzdíjról van itt vita, mert díjazás évtizedek óta létezik – jelentette ki pénteken egy sajtóeseményen a NOB vezetője, hozzátéve, hogy a jutalmakat hagyományosan a nemzeti olimpiai bizottságok, kormányok, szponzorok adják az olimpián elért eredményekért és nem a sportági szövetségek, mert ez nem feladatuk. – Ez a kérdés elsősorban arról szól, hogy miként támogathatjuk a legmegfelelőbb módon a sportolókat.”

A német sportvezető hangsúlyozta, hogy a NOB olimpiai bevételeinek 90 százalékát visszaforgatják, s ennek elsősorban a nemzetközi sportági szövetségek és a nemzeti olimpiai bizottságok a haszonélvezői, a szövetségeknek pedig ezen bevételeikből a hátrányosabb helyzetű országok sportolóit kellene támogatniuk, és nem növelni a különbséget az atléták között.

„A szövetségek feladata az, hogy mindent megtegyenek e szakadék csökkentéséért, ami a szerencsésebb, kivételes helyzetű országok és a kevésbé szerencsésebbek között tátong. Ez adja a vitát a WA döntésével kapcsolatban” – mondta Bach.

Sebastian Coe, a WA elnöke közel egy hónapja jelentette be, hogy számonként 50 ezer dollár jutalmat ad a párizsi játékok valamennyi aranyérmesének, s erre 2.4 millió dollárt különít el a NOB-tól a WA-nak járó összegből.

Az atléták üdvözölték a döntést, ugyanakkor más sportágak és nemzeti olimpiai bizottságok irányából éles kritikákat fogalmaztak meg azzal kapcsolatban. A Brit Olimpiai Bizottság első embere például azt hangoztatta, a WA-nak nem lett volna szabad úgy meghoznia egy ilyen döntést úgy, hogy nem egyeztetett róla más sportágakkal, illetve a NOB-bal. David Lappartient, a Nemzetközi Kerékpáros Szövetség (UCI) elnöke pedig azt emelte ki, hogy a WA eljárása ellenkezik az olimpiai eszmével.

Atlétika
2024.04.18. 23:32

Coe&Co. és az arany ára – Csurka Gergely publicisztikája

ALAPVONAL. Szóval van egyfelől a magasztos eszme, a szent cél, kinek az olimpiai részvétel, kinek az ott aratott diadal, és van a 21. század szuperprofi sportja, ahol a legtöbb nemzetközi szövetség egyre vaskosabb pénzdíjakat oszt a kiemelt eseményein.

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik