Evezés: Pétervári-Molnár Bendegúz jól kezdett Szegeden, egyből az elődöntőbe jutott

SZENDREI ZOLTÁNSZENDREI ZOLTÁN
Vágólapra másolva!
2024.04.25. 11:20
Pétervári-Molnár Bendegúz az elődöntőbe jutott Szegeden (Fotó: Árvai Károly)
Biztatóan kezdődött Pétervári-Molnár Bendegúz számára az evezősök európai olimpiai kvalifikációs regattája Szegeden. A 31 éves magyar sportoló a második helyen ért célba előfutamában, amivel egyből az elődöntőbe jutott a férfi egypárevezősök versenyében.

Szerencsére sokat javultak az időjárási körülmények a szerda esti megnyitóünnepségen tapasztaltakhoz képest. A nyitó nap reggelén ugyan még mindig a megszokottnál hűvösebb idő fogadta a kontinens legjobb evezőseit, de a napsütés miatt a hőérzetünk összehasonlíthatatlanul jobb volt, mint az előző este.

Első magyarként Gadányi Zoltánát láthattuk a Maty-éren, aki a női egypárevezősök versenyének második előfutamában kezdte meg szereplését. Az már a rajt után látszott, hogy a szlovén Nina Kostanjsek és a lett Laine Rumpe kiemelkednek, de a hazai evezősnek nagy hajrával a harmadik helyet sikerült megszereznie. A 26 éves magyarnak péntek reggel fél tízkor a reményfutamban folytatódik a regatta.

Az olimpiai kvótáért legalább háromszor kell hajóba ülniük a férfi egypárevezősöknek, így Pétervári-Molnár Bendegúznak is. A Rio és Tokió után harmadik ötkarikás részvételére hajtó versenyzőnk a harmadik, utolsó előfutamban kapott helyet, amiből másodikként jutott tovább.

„Elégedett vagyok, de nem teljes mértékben. A kötelezőt hoztam, az számított, hogy elkerüljem a délutáni reményfutamot, és minél több energiát spóroljak meg a többi futamra. Ez nagy előny a többiekhez képest, mert durva mezőny van. Egy picit kellett jobban elfáradni ahhoz, hogy elkerüljük a délutánt, viszont nekik nagyon meg kell majd szenvedniük, hogy onnan tovább menjenek. Maradt még a pályában, ha kellett volna menni, ami biztató. Pénteken várhatóan ellenszél lesz, ami nehezebb pályát ígér, de így hamarabb hallom majd meg a szurkolókat” – mondta a 6:57.24-es idővel egyből az elődöntőbe jutó Pétervári-Molnár Bendegúz. A női és a férfi egypárevezősöknél is három kvóta a tétje a szegedi viadalnak.

Csupán öt ország nevezett a női könnyűsúlyú kétpárevezősök versenyébe, közülük ketten jutnak ki Párizsba. Ez a visszafogott létszám nem jelenti azt, hogy a Szili Dorina, Bene Dorottya párosnak könnyű dolga lenne a párizsi repülőjegy megszerzését illetően. Az előfutamból mindenki bejutott a vasárnapi fináléba, a magyar hajó a negyedik helyen ért célba. Lemaradásuk 14 másodperc volt a futamgyőztes lengyelekhez képest.

A férfi könnyűsúlyú kétpárevezősök versenyében nyolc hajó evez a két kvótáért, mindkét előfutamból csupán egy-egy nemzet jutott be automatikusan a döntőbe. Ez a két ország Lengyelország, illetve Ukrajna lett. Gazsó Vencel és Szöllősi Balázs már az első előfutam rajtja után nem sokkal komoly hátrányba kerültek, így megpróbáltak minél több energiát spórolni a péntek reggeli reményfutamokra. 6:42.90-es idővel összesítésben a nyolcadik pozícióban nyitották a versenyt.

EREDMÉNYEK
Férfiak. Egypár. Előfutam: 1. Kristian Vasziljev (bolgár) 6:53.08 …7. Pétervári-Molnár Bendegúz 6:57.24. Könnyűsúlyú kétpár. Előfutam: 1. Igor Khmara, Sztaniszlav Kovaljov (ukrán) 6:17.62 ...8. Galcsó Vencel, Szöllősi Balázs 6:42.90.
Nők. Egypár. Előfutam: 1. Tatjana Klimovics (semleges színekben) 7:36.92 …6. Gadányi Zoltána 7:47.91. Könnyűsúlyú kétpár. Előfutam: 1. Martyna Radosz, Katarzyna Welna (lengyel) 7:05.94 ...4. Szili Dorina, Bene Dorottya 7:19.40

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik