Ungvári Miklós: A dzsúdósnak csak a lelke fájhat

K-SZ. B.K-SZ. B.
Vágólapra másolva!
2024.04.25. 09:50
Ungvári Miklós (Fotó: Dömötör Csaba)
Tizennégy magyar dzsudoka indul a zágrábi Európa-bajnokságon, a célokról a férfiválogatott szövetségi kapitánya, Ungvári Miklós beszélt lapunknak.

 

– Mikor érkeztek meg Zágrábba, az Európa-bajnokság helyszínére?
– Kedd délután jött meg a csapat egyik része, mert szerdán már mérlegelték a kisebb súlycsoportok versenyzőit. Talán elég lett volna szerdán érkezni, de így mindenki tud kicsit akklimatizálódni, ami sokat segíthet. Özbas Szofi, Gercsák Szabina és Ungvári Attila is szerdán indult útnak, a még nagyobb súlycsoportba tartozók pedig csütörtökön jönnek Horvátországba – mondta lapunknak Ungvári Miklós, a férfi cselgáncsválogatott szövetségi kapitánya.

– Szokatlanul sokan, tizenegyen indulnak a mieink közül egyéniben, mi az oka a nagy létszámú csapatnak?
– Nem vagyok biztos benne, hogy nagy létszámú, hiszen mindig lehetne több. Nem teljes a csapatunk, hiányoljuk Sipőcz Ricsit, aki még mindig makacs vállsérüléssel bajlódik, de reméljük, hogy a májusi kazah Grand Slamre felépül. A kisebb súlycsoportokban lehetőséget akartunk adni olyan fiatal dzsudokáknak, akik korábban már bizonyítottak. Ráadásul nem kellett messzire utazni, így kézenfekvő volt, hogy ne csak az olimpiai kvótára hajtók méressék meg magukat Zágrábban. A világranglistán előrébb álló férfiaknak Tóth Krisztiánon kívül minden pontra szükségük van, hogy biztossá tegyék párizsi indulásukat. Ungvári Attila és Vég Zsombor is kvótás helyen áll, de még egyikük sem dőlhet hátra.

– Már csak azért sem, mert az Eb-vel együtt még négy, sok ponttal kecsegtető kvalifikációs verseny van hátra az olimpiáig.
– Nagy siker lenne, ha a vegyes csapatunk is kijutna Párizsba, ehhez többek között az kellene, hogy a kisebb súlycsoportokban versenyző fiúk növeljék a pontszámukat, előrébb lépjenek a világranglistán. Ebben a kategóriában Ausztria még megelőz minket, de ha esetleg jobban teljesítünk, reálissá válik, hogy a csapatunk is ott legyen az olimpián.

– Vég Zsombor vállszalagsérülése ellenére versenyez, de mi a helyzet a többiekkel, mindenki egészséges?
– Szinte mindenkinek vannak kisebb sérülései, fájdalmai, de a kvalifikációs időszakban meg kell tanulni ezzel együtt élni. A fájdalom a barátunk, és van is egy híres mondás: „A dzsúdósnak csak a lelke fájhat”. Végigmehetnénk a csapaton, de felesleges, mert mindenkit kínoz kisebb-nagyobb sérülés, ez azonban természetes a sportágunkban. Sajnos Sáfrány Péter kimaradt a csapatból fejsérülése miatt, helyette 90 kilogrammban Gőz Roland indul.

– A hátráltató tényezők tudatában milyen szereplést vár a válogatottól?
– Korlátlan lehetőség van a csapatban, a fiúk és a lányok is képesek lehetnek két érmet és egy helyezést elhozni Zágrábból. Merni kell álmodni, és elhinni, hogy meg is tudjuk csinálni.

– Az Eb előtt négy biztosnak tűnő magyar olimpiai kvóta van, kettőnél még rezeg a léc, de hatnál több is lehet. Mekkora létszámú olimpiai együttesre számít?
– Nem szeretnék jósolgatni, de jó lenne, ha a hetet elérnénk. Ha a sérült Sipőcz Richárd felépül, és a többiek is jól teljesítenek, ez nem lehetetlen. Van még hátra három verseny az olimpiáig, amelyeken nagyon értékes pontokat lehet szerezni, egy-egy éremmel pedig szinte biztos lenne a legjobb hét versenyzőnk kvalifikációja.

CSELGÁNCS EURÓPA-BAJNOKSÁG, ZÁGRÁB
A MAGYAR INDULÓK
Csütörtök
Férfiak
60 kg: Andrási Márton (Mogyi-Bajai JC). 66 kg: Pongrácz Bence (VSD). 
Nők
52 kg: Pupp Réka (Atomerőmű SE), Gyertyás Róza (Koroncói Tutti JK). 

Péntek
Férfiak
73 kg: Szegedi Dániel (Budaörsi SC). 81 kg: Ungvári Attila (Budaörsi SC). 
Nők
63 kg: Özbas Szofi (BHSE). 70 kg: Gercsák Szabina (Atomerőmű SE). 

Szombat
Férfiak
90 kg: Tóth Krisztián, Gőz Roland (mindkettő MTK Budapest). 100 kg. Vég Zsombor (Ceglédi VSE). 

Vasárnap
Vegyes csapatverseny
73 kg: Szegedi Dániel, Pongrácz Bence. 90 kg: Gőz Roland. +90 kg: Dobos Levente (Ledényi JI). 57 kg: Gyertyás Róza. 70 kg: Czerlau Jennifer (Miskolci VSC). +70 kg: Sági Nikolett (KSI SE)
Az Európa-bajnokság mindegyik napján 10.30-tól selejtezőket, csütörtökön, pénteken és szombaton 17 órától, vasárnap pedig 15 órától bronzmérkőzéseket és döntőket rendeznek.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik