Megtartaná olimpiai kvótát érő ranglistás helyezését a triatlonos Dévay Márk

Vágólapra másolva!
2024.05.03. 13:44
Dévay Márk elsősorban arra törekszik, hogy megtartsa olimpiai ranglistás helyét (Fotó: Getty Images)
Elsősorban arra törekszik, hogy megtartsa az olimpiai ranglistán jelenleg kvótát érő, 25. helyét Dévay Márk, aki hétfőn negyedik lett a triatlonosok kínai világkupa-fordulóján.

A 28 éves versenyző az MTI-nek csütörtökön azt mondta, fizikailag és mentálisan is nagyon jól érzi magát, az olimpiai távon (1.5 km úszás, 40 km kerékpározás, 10 km futás) rendezett vk-n elért negyedik helye is lökést adott neki a májusi világbajnoki viadalokra, melyeken még szintén gyűjthetők ranglistapontok.

„A következő vb-verseny Jokohamában lesz, így többen úgy döntöttünk, hogy Ázsiában maradunk. Vannak olyanok, akik átrepültek már Japánba és ott készülnek, én és még néhányan viszont Kínában vagyunk még egy hétig, mert ezt választottuk edzőhelyszínnek” – nyilatkozta Dévay, hozzátéve: a szállodájuk melletti épületben ingyen használhatják az 50 méteres úszómedencét, a futáshoz és a kerékpározáshoz pedig számtalan lehetőség áll a rendelkezésükre.

„Egy szót sem szólhatok, mert kifogástalan körülmények között tudunk itt készülni. Az étkezés az egyetlen, amit meg kell oldanunk, és bár ez nem a legegyszerűbb feladat, azért megbirkózunk vele” – mondta a triatlonos, aki Csengtuban mindössze négy másodperccel maradt le a harmadikként záró új-zélandi Tayler Reidtől.

„Jól éreztem magam a verseny közben, és már az úszáson elkezdtem olyan iramot diktálni, amit csak azok a versenyzők bírtak, akik a végén, a hajrában is ott voltak körülöttem. Kerékpáron sem vettünk vissza, ezekre a srácokra ilyenkor lehet számítani, jól húztuk egymást. Az akarás egyenlő volt mindannyiunk részéről, úgyhogy nem is kívánhattam volna jobb csoportot magam köré az élmezőnyben” – foglalta össze a világkupafutamon történteket Dévay Márk, aki azt is elárulta: a 10 kilométeres futás elején előre állt, mert nem tudta pontosan, hogy a mögöttük érkező csoportban lévő ellenfelektől mire számíthat a hajrában.

„A harmadik kör végére kicsit elfáradtam, akkor egy kicsit lemaradtam, de a következő körben visszaküzdöttem magam az élcsoportra. A végén volt egy erős sprint, amelyben arra számítottam, hogy az új-zélandi riválisom már nem fogja bírni a végét, de aztán valahonnan összeszedett még egy kis erőt és nem tudtam lehajrázni” – fogalmazott, és úgy értékelt, összességében remek versenye volt, amit nagyon élvezett, az eredménynek pedig kifejezetten örül.

„Nagyon várom a jövő szombati jokohamai vb-futamot, kíváncsi vagyok, hogyan alakul majd. A célom egy jó eredmény elérése, aztán május végén Szardínián, az utolsó kvalifikációs vb-versenyen szintén. Most 25. vagyok a ranglistán, a legfontosabb ennek a helyezésnek a megtartása, hiszen ilyenkor már mindenki számolgat, csak azok nem, akik az első 10-15-ben, vagy a 70. helynél rosszabb pozícióban állnak” – mondta.

A párizsi olimpián a magyar férfiak közül egyelőre Lehmann Csongor indulása mondható biztosnak a hazai szövetség belső rendszere alapján, a másik két kvótáért Dévay mellett Bicsák Bence (24. a ranglistán) és Faldum Gábor (31.) küzd. A nyári játékokon triatlonban egy ország legfeljebb három sportolót indíthat nemenként az egyéni versenyben, az indulási jog megszerzéséhez a ranglistán az első 30-ban kell állni május végén.

Vegyes váltóban még szintén ott lehet a magyar csapat Párizsban, a kvóta megszerzésére a május 17-én, Mexikóban sorra kerülő pótkvalifikációs viadalon lesz lehetősége. A nőknél Kuttor-Bragmayer Zsanett párizsi részvétele tekinthető biztosnak egyéniben.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik