Bundesliga: veretlenül lett bajnok a Leverkusen, Schäferék bent maradtak

Vágólapra másolva!
2024.05.18. 17:28
Xabi Alonso vezetésével veretlenül lett bajnok a Leverkusen (Fotó: Getty Images)
Az utolsó, 34. forduló mérkőzéseit a liga hagyományaihoz illően egyszerre rendezték a német labdarúgó Bundesligában. A kilenc összecsapás 38, meccsenként átlagosan 4.22 gólt hozott. A Bayer Leverkusen veretlenül fejezte be a bajnokságot, a Stuttgart ezüstérmes, a Bayern München bronzérmes lett. Schäfer András csapata, az Union Berlin bent maradt, a Bochum osztályozóra kényszerül, míg a Köln kiesett.

VERETLENÜL BAJNOK A LEVERKUSEN

Xabi Alonso csapata az Augsburg legyőzésével tette fel a koronát az idényre. A Bayer Leverkusen a bajnoki idény utolsó mérkőzésén, négy nappal az Atalanta elleni Európa-liga-döntő előtt némileg tartalékos összeállításban lépett pályára az Augsburg ellen: Granit Xhaka, Josip Stanisic, Patrik Schick és Florian Wirtz is csak csereként kapott lehetőséget. A bajnokcsapat korán megszerezte góljait: a 12. percben Victor Boniface használta ki Tomás Koubek hibáját, ezzel került előnybe csapata, majd nem sokkal voltunk az első fél óra letelte előtt, amikor egy szöglet után Robert Andrich sarokkal talált be.

A 62. percben Mert Kömür visszahozta a meccsbe az Augsburgot. A mérkőzés napján 18 esztendős és 306 napos játékos a klub legfiatalabb Bundesliga-gólszerzője lett. A vendégek mentek előre az egyenlítésért, a Leverkusennek pedig volt miért izgulnia. A 88. percben Wirtz lezárhatta volna a találkozót, ám elhibázta nagy helyzetét. Végül maradt a 2–1, a Leverkusen pedig sorozatban 51., veretlenül megvívott mérkőzését követően vehette át stadionjában a bajnoknak járó salátástálat.

A Werkself a Bundesliga történelmének első csapata lett, amely veretlenül nyerte meg a bajnokságot. A „gyógyszergyáriak” a 34 forduló során 28-szor nyertek és 6-szor játszottak döntetlent.

Lukás Hradecky emeli a magasba a trófeát (Fotó: Getty Images)
Bayer Leverkusen - FC Augsburg
Xabi Alonso ünnepel a szurkolókkal (Fotó: Getty Images)

ÍGY EMELTÉK MAGASBA A TRÓFEÁT A LEVERKUSENIEK

A BAYERN MÜNCHEN NÉGYET KAPOTT, ÍGY CSAK HARMADIK – EZÜSTÉRMES A STUTTGART

A bajnoki címről már korábban lecsúszott a Bayern München, de a bajorok számára még a második hely sem volt biztos az utolsó forduló előtt. A játéknap előtt a bajorok két ponttal előzték meg a VfB Stuttgartot, és sokkal jobb gólkülönbségüknek köszönhetően a Hoffenheimben elért döntetlennel is ezüstérmesek lettek volna.

Nem is akárhogyan indult a meccs: Mathys Tel már bő három perc alatt vezetést szerzett a vendégeknek (0–1), a 6. percben pedig Alphonso Davies duplázta meg az előnyt (0–2). A bajorok tehát 5 perc és 36 másodperc alatt lőttek kettőt a Hoffenheimnek.

A korai gólok ellenére sem tört meg a hazai gárda, amely két perccel később, a 8. percben Maximilian Beier góljával feljött egyre. A találat előtt Manuel Neuer passzolta el a labdát, majd egy kis ügyetlenkedés végén született meg a szépítő találat (1–2).

Nagyon sokáig kellett várni az újabb gólra, s azt ismét a hazaiak szerezték: a 68. percben Andrej Kramaric lőtt a Bayern kapujába, ezzel 2–2-re álltak.

Ezt követően felpörögtek az események: Kramaric beindult, és a 85. (3–2), valamint a 87. percben is betalált (4–2), s ezzel letaszította a második helyről a Bayernt. Mindazonáltal hiába nyert a Hoffenheim, a Frankfurt pontszerzése miatt így is maradt a hetedik helyen, amely jelenleg Konferencia-liga-selejtezőt ér. Viszont amennyiben a Leverkusen megnyeri a Német Kupát a Kaiserslautern elleni döntőben, úgy a Hoffenheim az Európa-liga alapszakaszában indulhat.

Foghatta a fejét Thomas Müller: „csak” harmadik lett a Bayern (Fotó: Getty Images)

A második helyre papíron nem sok esélye maradt a Stuttgartnak, amelynek ehhez mindenképpen nyernie kellett. A gárda hozta is otthon a kötelezőt a Mönchengladbach ellen. A gólgyáros Serhou Guirassy az első félidő közepén nyolc perc leforgása alatt kétszer is eredményes volt (2–0).

Gáláztak a hazaiak: a hajrában előbb Dzsong Vu Jong növelte az előnyt (3–0), aztán Silas is betalált (4–0).

A legnagyobb örömükre a Bayern kétgólos vezetésről vereséget szenvedett, így a Stuttgart gálázva ünnepelhette a második helyét.

GULÁCSI NÉLKÜL IKSZELT A LEIPZIG

A Willi Orbánnal a kezdőben felálló RB Leipzig számára (amelynek Gulácsi Péter a kispadján ült) már tét nélküli volt az utolsó mérkőzés, hiszen biztos volt, hogy a negyedik helyen végez. Ellenfelének, az Európa-liga-főtáblát érő 6. helyen álló Frankfurtnak viszont fontos volt, hogy ne kapjon ki, mert a Hoffenheimnek megvolt még az esélye az előzésre.

A lipcseiek az első játékrész hajrájában szerezték meg a vezetést Xavi Simons tizenegyesével. Nem ment azonban zökkenőmentesen a büntető elvégzése, mert Xavi Simons először a játékvezető sípját nem megvárva lőtt mellé. Az ismétlésnél viszont már „biztosra ment”, és középre helyezett (0–1).

A szünet után rögtön megduplázta előnyét a Lipcse, Benjamin Sesko lőtt nagy gólt (0–2).

Az 55. percben szépített a Frankfurt, Hugo Ekitiké fejelt a kapuba (1–2). A hajrába lépve az egyenlítés is összejött, Omar Marmus büntetőből egalizált (2–2).

A Frankfurt a hatodik lett, amellyel Európa-liga-főtáblás.

SORFAL BÚCSÚZTATTA GÓLT ÉS GÓLPASSZT JEGYZŐ MARCO REUST

A Dortmund–Darmstadt összecsapásnak már egyáltalán nem volt tétje, a hazaiak az ötödik, a vendégek pedig az utolsó helyen zárnak. A 30. percben Ian Maatsen szerzett vezetést a BL-döntős Dortmundnak, a találatnál a 12 év után távozó Marco Reus adta a gólpasszt (1–0). Szépre sikerült a búcsú, ugyanis a közönségkedvenc nem sokkal később szabadrúgásból gyönyörű gólt szerzett (2–0).


A Dortmund a Stuttgarthoz hasonlóan gálázott: Julian Brandt a 72. percben (3–0), míg Donyell Malen a 88. percben volt eredményes (4–0).

Mindeközben a BVB elbúcsúztatta Reust, aki a 81. percben díszsorfal kíséretében jött le a pályáról.

SCHÄFERÉK A HOSSZABBÍTÁSBAN MEGÚSZTÁK AZ OSZTÁLYOZÓT, A KÖLN KIESETT

A kiesés elleni harcban érdekelt csapatok meccsein a Werder Bremen–Bochum mérkőzésen tört meg először a jég, a brémaiakat erősítő Marco Friedl volt közelről eredményes. Ezt követően a győzelmi kényszerben levő Köln hívei foghatták a fejüket, miután Eren Dinkci lövése egy kölni védőn irányt váltva vágódott a kapuba. A 22 éves szélső nem sokkal később egy szép szóló végén is betalált, újabb szöget vert a „kecskések” koporsójába.

Mindeközben hat perc alatt két gólt láthatott a wolfsburgi Volkswagen Arena közönsége, Kevin Paredes vezető góljára Brajan Gruda válaszolt mainzi részről. A szünet előtt körülbelül 10 perccel a heidenheimi Kevin Sessa (kihasználva egy bután eladott labdát) a kölni kapu bal alsó sarkába lőtt, miközben az Union Berlin tizenegyest kapott, de Juranovic lövését Atubolu védeni tudta.

A fordulás után a Köln törte meg a gólcsendet, de Steffen Tigges közeli fejese csak szépségtapasz volt a vendégek számára. A második félidő derekán komoly fordulat állt be a kiesés elleni harcban: előbb Benedict Hollerbach lába sült el (az Union Berlin játékosa a jobb felső sarokba rakétázott), majd a mainzi Sepp van den Berg értékesített egy kipattanót, megfordítva meccs állását. Mindez annyit jelentett, hogy a Schäfer Andrással felálló fővárosiak megelőzték a Bochumot, amely így visszacsúszott az osztályozót jelentő 16. helyre.

Izzasztó volt a hajrá, de Schäferék a végén bebiztosították élvonalbeli tagságukat (Fotó: Getty Images)

A kék-fehér együttes helyzetét tovább nehezítette, hogy a hajrában Anthony Jung és Jens Stage is bevette Riemann kapuját, így már csak a Sallai Roland fémjelezte Freiburgban bízhattak a Bochum hívei. Mindeközben negyedik gólját is megszerezte a Heidenheim, amely – miközben kiszolgálta a közönségét – így megpecsételte a Köln sorsát.

A Bochum-drukkerek által remélt segítség Doan Ricu képében érkezett, a japán szélső ugyanis egy remek fejessel egyenlített a 85. percben, miközben további két gól született Brémában – 4–1-re égett a Weserstadionban a Bochum. Mindezzel egyidőben megszerezte harmadik gólját is a Mainz, bebiztosítva saját élvonalbeli tagságát. 

A ráadás még tartott egy extra fordulatot, az Union ugyanis kapott még egy tizenegyest. Kevin Volland büntetőjét az extra napot kifogó Atubolu a kapufára tolta, de a kipattanó Janik Haberer elé került, aki már nem hibázott, s drámai körülmények között benntartotta csapatát az élvonalban. 

Az idény végén visszavonuló Christian Grosst az égbe dobálták a Bochum kiütése után brémai csapattársai (Fotó: Imago Images)

A BOCHUM OSZTÁLYOZÓVAL MARADHAT BENT

A Bundesliga jelenlegi idényének második búcsúzója így a Heidenheimben komoly verést kapó Köln lett, a Bochum a Fortuna Düsseldorffal meccselhet a bennmaradásért, míg az Union Berlin és a Mainz a következő idényben is a legmagasabb szinten szerepelhet.

BUNDESLIGA
34., UTOLSÓ FORDULÓ
Bayer Leverkusen–Augsburg 2–1 (Boniface 12. Andrich 27., ill. Kömür 62.)
Hoffenheim–Bayern München 4–2 (Beier 8., Kramaric 68., 85., 87., ill. Tel 4., A. Davies 6.)
VfB Stuttgart–Borussia Mönchengladbach 4–0 (Guirassy 23., 31., Dzsong Vu Jong 75., Silas 83.)
Eintracht Frankfurt–RB Leipzig 2–2 (Ekitiké 55., Marmus 78. – 11-esből, ill. Xavi Simons 42. – 11-esből, Sesko 46.)
Borussia Dortmund–Darmstadt 4–0 (Maatsen 30., Reus 38., Brandt 72., Malen 88.)
Heidenheim–1. FC Köln 4–1 (Dinkci 16., 22., Sessa 36., Beste 78., ill. Tigges 64.)
Union Berlin–Freiburg 2–1 (Hollerbach 68., Haberer 90+2., ill. Doan 85.)
Werder Bremen–VfL Bochum 4–1 (Friedl 6., Jung 78., Stage 80., Schmid 88., ill. Antwi-Adjei 85.)
Wolfsburg–Mainz 1–3 (Paredes 18., ill. Gruda 24., Van den Berg 72., Burkardt 85.)

  1. Bayer Leverkusen3428  6  –89–24+65 90 
  2. VfB Stuttgart3423  4  778–39+39 73 
  3. Bayern München3423  3  894–45+49 72 
  4. RB Leipzig3419  8  777–39+38 65 
  5. Borussia Dortmund3418  9  768–43+25 63 
  6. Eintracht Frankfurt341114  951–50  +1 47 
  7. Hoffenheim3413  71466–66    0 46 
  8. Heidenheim3410121250–55  –5 42 
  9. Werder Bremen3411  91448–54  –6 42 
10. Freiburg3411  91445–58–13 42 
11. Augsburg3410  91550–60–10 39 
12. Wolfsburg3410  71741–56–15 37 
13. Mainz34  7141339–51–12 35 
14. Mönchengladbach34  7131456–67–11 34 
15. Union Berlin34  9  61933–58–25 33 
16. Bochum*34  7121542–74–32 33 
17. 1. FC Köln34  5121728–60–32 27 
18. Darmstadt34  3  82330–86–56 17 
a bundesliga 2023–2024-es idényének végeredménye
HelyezésJátékosCsapatGólok
1.Harry KaneBayern München36
2.Serhou GuirassyVfB Stuttgart28
3.Lois OpendaRB Leipzig24
4.Deniz UndavVfB Stuttgart18
5.Maximilian BeierHoffenheim16
A góllövőlista élmezőnye

Az első öt helyezett a Bajnokok Ligája, a 6. az Európa-liga alapszakaszába jutott. A 7. a Konferencialiga playoffkörében szerepelhet, de ha a Leverkusen Német Kupát nyer, El-főtáblás és akkor a 8. Kl-playoffos. 
*= A 16. az osztályozón vívhatja ki a bennmaradást, míg a 17. és a 18. kiesett.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik