Tour de Hongrie: Dina és Valent egyformán „jó lábakkal” várja a kékestetői befutót

Vágólapra másolva!
2024.05.10. 13:02
Dina Márton „jó lábakkal” várja a kékestetői befutót (Fotó: Tour de Hongrie/Fb)
Dina Márton és Valent Márk egyformán jó formában várja a Tour de Hongrie országúti kerékpáros körverseny harmadik szakaszát.

Két sprintetap után kerül sor az összetett győzelemért vívott harc első felvonására. A csütörtöki szakasz befutójának helyszínéről, Kazincbarcikáról vág neki a mezőny az idei magyar körverseny leghosszabb (183 km) és legtöbb szintemelkedést tartalmazó (2716 m) távjának, amelynek befutójára Magyarország legmagasabb hegyén, Kékestetőn kerül sor 984 méteres tengerszint feletti magasságban, mindössze harminc méterrel alacsonyabban az ország tetejéhez képest.

A rajt előtt adták át hivatalosan azt a kerékpárost ábrázoló, 3.5 tonnás műalkotást, amelyet Kazincbarcika egyik körforgalmában Szőke Gábor Miklós rozsdamentes acélból hozott létre a magyar körverseny tiszteletére.

Dina Márton, a magyar válogatott összetettért harcoló versenyzője az MTI-nek elismerte: izgul a szakasz miatt.

„Ez valószínűleg azért van, mert jó formában vagyok és azt érzem, hogy lehet lehetőségem. 2019-ben sikerült legutóbb gyorsan felmennem a Kékesre, bízom benne, hogy így néhány évvel később megint összejön” – utalt az öt évvel ezelőtti második helyére Dina. A taktikáról annyit mondott el, hogy szeretnének embert adni a szökésbe a nemzeti csapattal, illetve ameddig lehet, társai vele lesznek az emelkedőn is. Meglátása szerint a címvédő Marc Hirschi csapata, az UAE a legerősebb, de ugyancsak kiváló sor segíti Emanuel Buchmannt (BORA-hansgrohe), illetve a Bahrain Victorious első emberének, Wout Poelsnak, valamint Yannis Voisard-nak (Tudor) is van esélye. Dina úgy érzi, a pécsi záróetapon még éles lesz a verseny az összetett elsőségért.

„Akinek ma nem fog jól sikerülni, az Pécsett más taktikával, akár korai támadással fog próbálkozni. A Kékesen viszonylag nagy különbségek szoktak kialakulni, így az is lehet, hogy a végén mégis ez fogja eldönteni a sárga trikó sorsát” – fogalmazott.

Valent Márk, a kontinentális bejegyzésű olasz MBH Bank Colpack Ballan 19 esztendős bringása ugyancsak az összetett legjobb helyét elfoglaló magyar kerékpárost illető fehér trikót célozza meg.

„Jól érzem magam erőnlétileg, nagyon várom ezt a szakaszt, régóta erre fókuszáltam” – emelte ki a bükkszentkereszti bringás, megemlítve: csapata érte fog dolgozni, így a legjobb teljesítményt akarja kihozni magából.

„Csakis a győzelemmel tudok megelégedni, viszont a legjobb tizenötbe kerüléssel már nem lennék szomorú” – tekintett előre.

Az M4 Sport és az m4sport.hu valamennyi szakaszt teljes egészében élőben közvetíti.
 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik