Tour de Hongrie: Nys türelmes támadása sárga trikót ért a Kékestetőn, Dina a legjobb magyar

Vágólapra másolva!
2024.05.10. 17:07
Fotó: Facebook/Tour de Hongrie
A belga Thibau Nys diadalmaskodott a Tour de Hongrie országúti kerékpáros körverseny harmadik szakaszán, ezzel átvette a vezetést összetettben. Legjobb hazai versenyzőként a magyar válogatott Dina Márton zárta az etapot.

ELŐSZÖR HEGYEN! Ez volt a Tour de Hongrie pénteki napjának jelszava, hiszen először kellett jelentősebb emelkedőt megmászni a mezőnynek. Nem is akárhol, a Kékesen, az ország legmagasabb pontján, így a szokásos pontgyűjtő szökés után a hegyimenőké volt a főszerep. A 12 kilométer hosszú, egyre nehezedő emelkedőhöz együtt érkezett meg a mezőny, igaz, hamar elkezdett szakadozni.
Ami a magyar bringásokat illeti, ahogyan az borítékolható volt, egyedül Dina Márton tudta tartani a tempót a legjobbakkal a hegy érdemi részére, éppen úgy, mint tavaly a pécsi emelkedőn. Oda is visszatér a Tour vasárnap, de maradjunk a Kékesen, hiszen kifejezetten izgalmasra, fordulatosra sikerült a vége.

Emanuel Buchmann indult meg először másfél kilométerrel a vége előtt, és bár ez korainak tűnt, egyre nőtt az előnye, a német mozgása is kifejezetten dinamikusnak látszott. Amikor már azt gondoltuk, hogy nem lehet elvenni tőle a szakaszsikert, az utolsó 150 méteren elfogytak a lábai, és az addig saját tempóban tekerő Thibau Nys és Diego Ulissi állva hagyta a végül harmadikként célba érő Buchmannt. A győztes Nys a befutó után elmondta, valójában a szombati nap volt neki a prioritás, de persze nem szomorkodik, hogy az első hegyi szakaszt megnyerte, így pedig összetettben is az élre állt. Dina legjobb magyarként a 15. helyen zárt.

45. TOUR DE HONGRIE
3. szakasz (Kazincbarcika–Gyöngyös-Kékestető, 182.7 km): 1. Thibau Nys (belga, Lidl-Trek) 4:31:52 óra, 2. Ulissi (olasz, UAE Emiartes) azonos idővel, 3. Buchmann (német, Bora-hansgrohe) a. i., …15. Dina Márton (magyar válogatott) 37 másodperc hátrány. 

Az összetett állása: 1. (sárga trikóban) Nys 12:09:41, 2. Ulissi 4 mp h., 3. Buchmann 6 mp h., …15. Dina 47 mp h. 
A gyorsasági pontverseny állása: 1. (zöld trikóban) Martin Voltr (cseh, Pierre Baguette) 24 pont, 2. Penalver (spanyol, Polti Kometa) 24, 3. Cavendish (brit, Astana Qazaqstan) 20, …12. Rózsa Balázs (Epronex) 9. 
A hegyi pontverseny állása: 1. (piros trikóban) Siebe Deweirdt (belga, Flanders-Baloise) 15, 2. Nys 15, 3. Bagatin (olasz, MBH Bank Colpack Ballan) 6, …8. Istlstekker 4. 
A magyarok versenyének állása: 1. (fehér trikóban) Dina 12:10:28, 2. Fetter Erik (Polti Kometa) 1:12 p h., 3. Valent Márk (MBH Bank Colpack Ballan) 1:16 p h. 
A csapatverseny állása: 1. UAE Emirates 36:30:40, 2. Lidl-Trek 12 mp h., 3. Q36.5 Pro Cycling 51 mp h.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik