Sprinterlegendákkal rajtol a 45. Tour de Hongrie

CZIPÓ ÁDÁMCZIPÓ ÁDÁM
Vágólapra másolva!
2024.05.07. 21:02
Fotó: Koncz Márton
Az idén 99 éves, összesen pedig 45. alkalommal rendezik meg a magyar kerékpáros-körversenyt, a Tour de Hongrie-t, amely minden korábbinál több emelkedőt tartalmaz.

 

Elsősorban a két legendás sprinterre kapja fel a fejét az ember a szerdán rajtoló Tour de Hongrie említésekor. A rajtlistát szemlézve ugyanis Mark Cavendish és Peter Sagan nevével is találkozunk, amellett, hogy Dylan Groenewegen harmadik alkalommal is rajthoz áll, az előző kettőn ráadásul szakaszt is tudott nyerni.

A kerékpárt távolabbról vagy egyáltalán nem követők kedvéért: Mark Cavendish 38 éves brit sprinter, aki többek között világbajnok, 17-szer Giro d'Italián, illetve 34-szer Tour de France-on nyert szakaszt. Ez utóbbi megosztott rekord Eddy Merckxszel, így az idei Tourra a rekorddöntésért szándékával utazik. Sagan háromszoros világbajnok, aki szintén nem szűkölködik a Tour-szakaszgyőzelmekben, konkrétan 17-et tudhat magáénak, sőt hétszer (!) el is nyerte a legjobb sprinternek járó zöld trikót a sportág legnagyobb hagyományú versenyén.

Eisenkarmmer Károly főszervező a sajtónak tartott zárt körű eseményen elmondta, szándékosan Cavendish érkezése miatt iktatták be a programba a teljesen sík első szakaszt Karcag és Hajdúszoboszló között. A második, vagyis a Tokaj és Kazincbarcika közti szakasz is jó eséllyel mezőnysprinttel zárul. A verseny ugyanis így pozícionálja magát, nem véletlenül a Giro d'Italiával párhuzamosan rendezik, a cél ugyanis a Tour de France-ra készülő sprintervonatok fogadása, a lehető legtöbb World Tour-csapat Magyarországra csábítása. Ez idén is sikerült, nyolc élvonalbeli istálló járja az országot vasárnapig, mellettük szintén nyolc Pro Team, három kontinentális csapat és a magyar válogatott.

A harmadik szakasz, vagyis a pénteki nap lesz az első igazán releváns az összetett szempontjából, a Kékestetőn rendezik a befutót, ráadásul Mátraházáig kétszer is felteker a mezőny. Ami az összetettet illeti, – favoritként – visszatér a címvédő Marc Hirschi, akinek tavaly elég volt a pécsi emelkedőn maradandót alkotnia, idén viszont ez önmagában ez biztosan nem lesz elég.

A legtöbb kérdőjel a szombati, negyedik szakaszt lengi körül: Eisenkrammer szerint idén sem szerették volna kihagyni Budapestet, annak ellenére, hogy ezúttal tényleg csak esztétikai szempontból került a programba. A Hősök teréről rajtol a szakasz, hogy aztán a Lánchídon áthaladva dél felé elhagyja a fővárost, és Etyeket vegye célba, majd egy kis körözés után – érintve Tordast, Martonvásárt és kétszer Bicskét – Etyeken fut be. Átmeneti szakasz, tehát ha nem is döntő, azért adott esetben jelentős tényező lehet.

A legnagyobb izgalmak idén is a pécsi emelkedőre maradnak, ahová két és félszer másznak fel a kerekesek.

FETTER NEM VETTE ROSSZ NÉVEN, HOGY A GIRO HELYETT ITTHON TEKER

„Nem tudom, hogy lesz-e esélyem a legjobb magyar bringásnak járó fehér trikóra. A csapat elsősorban szakaszgyőzelmekre hajt, ezekből pedig ki kell vennem a részemet, segítenem kell a társaimat. Nekem személyesen a negyedik szakasz lehet a legizgalmasabb, profilban az illik hozzám a legközelebb. Őszintén szólva, egyáltalán nem érintett rosszul, hogy ide nevezett a csapat a Giro helyett, nagyon szeretek magyar közönség előtt versenyezni, főleg ilyen nívós versenyen” – mondta a Polti Kometa bringása.

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik