Hét magyar ökölvívó indul harcba a kvótáért

VINCZE SZABOLCSVINCZE SZABOLCS
Vágólapra másolva!
2024.05.08. 21:59
A magyar ökölvívók a tatai edzőtáborban készülnek Hamid Tangribergenov szövetségi kapitány irányításával (FOTÓ: FÖLDI IMRE)
Három ökölvívónk már biztosan ott lesz a nyári olimpián, ami önmagában is nagyon szép teljesítmény, de van egy utolsó lehetőség arra, hogy további magyar bokszolók csatlakozzanak a párizsi csapathoz.

 

HÁROM OLIMPIAI KVÓTÁJA már van a magyar ökölvívóknak Kovács Richárd, Hámori Luca és Akilov Pilip révén, ami már önmagában is fantasztikus eredmény, hiszen a tokiói játékokon csak egy volt, de még lehetőség van arra, hogy tovább növeljék a Párizsba utazó magyar csapat létszámát.

Az utolsó kvótaszerző viadal a május 24-én kezdődő világkvalifikációs verseny Bangkokban, melyen összesen 51 névre szóló kvótát osztanak ki, 23-at a nőknek, 28-at a férfiaknak, és amelyre hét bokszolónk utazik: Bernáth Attila (51 kg), Veres Roland (57 kg), Fehér Koppány (92 kg), Lakotár Hanna (54 kg), Szűcs Szabina (57 kg), Kuhta Vladiszlava (60 kg) és Nakota Veronika (75 kg). A korosztályos világversenyeken többszörös érmes nehézsúlyú Kiss Leventét súlyos sérülése után az orvosok gyógyultnak nyilvánították, de a MÖSZ-ben úgy ítélték meg, hogy egészségügyi kockázatot rejt az indítása.

 

Az olimpiai induláshoz súlycsoportonként az első négyben kell végezni, kivéve a férfi 57 kilót, ahol ehhez a háromba kell jutni, ott a szokásoktól eltérően bronzmeccset rendeznek. Bár rengeteg versenyző lesz ott a thai fővárosban, a magyar versenyzők jó eséllyel indulnak, amit mutat, hogy hat érmet szereztek április végén a belgrádi Európa-bajnokságon.

„Az Európa-bajnokságon látottak alapján azt mondom, benne van a csapatban, hogy további kvótát szerezzen, de száztíz százalékos teljesítmény kell hozzá – mondta a Nemzeti Sportnak Balzsay Károly, a Magyar Ökölvívó-szakszövetség szakmai igazgatója. – Belgrádban remekeltek a fiúk és a lányok is, Bangkokban csodálatos lenne, ha lenne még egy kvótánk, és csodaszámba menne, ha a férfiak és a nők is szereznének egyet-egyet. Azért ilyen szűk a magyar válogatott, mert a legjobbjainkat, tapasztalt és nemzetközi szintű ökölvívókat küldünk Bangkokba.”

A csapat jelenleg a tatai edzőtáborban dolgozik Hamid Tangribergenov szövetségi kapitány vezetésével, ahol meglátogatta őket Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár, aki egy éve különös figyelmet fordít arra, hogy személyesen keresse fel az olimpiai kijutásért harcoló magyar sportolókat és beszélgessen el velük.

 

„Tavaly kezdtük el személyesen felkeresni az olimpiára készülő sportolóinkat, és olyan visszajelzések érkeztek, hogy nekik is megtiszteltetés, szimpatikus gesztus és erőt ad, hogy nemcsak az újságban vagy a tévében látják a sportirányításért felelős szakembereket, hanem személyesen találkoznak, kötetlenebbül beszélgethetnek velük. Többek között például arról is, kinek milyen igénye van, hogy akár még az utolsó pillanatokban is tudjunk segíteni. Fontosnak tartjuk, hogy a sportolóink érezzék, mindannyian mögöttük és mellettük vagyunk. A magyar ökölvívás már most is háromszáz százalékon teljesít Tokióhoz viszonyítva, hiszen az ottani egy kvótához képest most már három van, és bízunk benne, hogy Bangkokból is sikerül egyet-kettőt elhozni. A sportolókon azt látom, hogy elszántak, mindent egy lapra feltéve szeretnék kiharcolni az olimpiai részvételt, hiszen az amatőr bokszban nincsen az olimpiánál feljebb.”

vélemény – SCHMIDT Ádám, sportért felelős államtitkár

 

 

–  Az Európa-bajnokságon légsúlyban ezüstérmet szerzett, ami pályafutása eddigi legjobb eredménye. Hogyan gondol vissza rá?   
– Nagyon szép emlék, hiszen jó volt a felkészülésem. A torna elején még úgy láttam, nem vagyok százszázalékos állapotban, inkább nyolcvan körül, de már az orosz ellenfelem ellen éreztem, hogy egyre jobban és jobban megy, és a következő meccseken egyre jobban tudtam hozni a saját bokszomat. A döntőben kicsit elfáradtam, az első menet után mondták az edzőim, hogy három kettőre vezet a török, emiatt fejben kicsit szétestem és nem tudtam fordítani.

– Fontos torna következik Bangkokban. Hogyan érzi magát mentálisan és fizikailag?
Minden rendben van, úgy érzem, egyben vagyok, nagyon jól vannak összerakva az edzések, és mindannyian bízunk benne, hogy kijutok az olimpiára. Tudni kell, hogy az én súlycsoportomban több esetben is borult a papírforma, nem a legjobbak jutottak ki a kvalifikációs tornákon, erős ellenfelek maradtak bent, például a japán világbajnok. De bízom a jó sorsolásban.

– Ez az éve mennyire más, mint az eddigiek?
– Eddig jól alakult, hat évet kellett várnom az Európa-bajnoki éremre, de végre megvan, és nagyon remélem, hogy erre még rá tudok tenni egy lapáttal Bangkokban, sőt Párizsban is.

MINIINTERJÚ: BERNÁTH Attila, Eb-ezüstérmes ökölvívó – „Az én súlycsoportomban több esetben is borult a papírforma”     

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik