Barcelona: ezért gondolta meg magát Xavi

DOMONKOS BÁLINTDOMONKOS BÁLINT
Vágólapra másolva!
2024.04.25. 11:22
Joan Laportáék meggyőzték a folytatásról Xavit (Fotó: Getty Images)
Mint ismert, szerda este bombaként robbant a hír, hogy a spanyol élvonalbeli labdarúgó-bajnokságban (La Liga) szereplő FC Barcelona vezetőedzője, Xavi meggondolta magát és januári bejelentése ellenére mégis marad a gránátvörös-kékeknél, s kitölti 2025-ig szóló szerződését.

Januárban Xavi is felült a hullámra, Jürgen Klopp (Liverpool) és Thomas Tuchel (Bayern München) mellett ő is bejelentette, hogy az idény végeztével elhagyja csapatát. A napokban azonban arról lehetett hallani, hogy a klubikon meggondolta magát és a következő idényben is ő irányítja a gránátvörös-kékeket.

Az FC Barcelona vezetőségének tagjai szerdán – a hamis találgatások megelőzése érdekében – hosszas egyeztetést folytattak Xavi jövőjéről, melyen természetesen a vezetőedző is jelen volt.

A Marca Rafa Yuste-től, a katalánok alelnökétől kapott részleteket a találkozóról nem sokkal éjfél előtt.

„Xavi nagyon izgatott a projekt miatt. Lelkesen folytatja, mert ő egy culé (a Barcelona-szurkolók „gyűjtőneve” – a szerk.) és mert szeret minket. Ha hiszünk ebben az edzőben, az gyümölcsöző lesz” – kezdett bele Yuste, aki üdvözölte Xavi fiatal játékosok iránti elkötelezettségét és megerősítette, hogy a vezetőség egyhangúlag döntött a vezetőedző maradásáról. Yuste elmondta azt is, hogy Deco, az FC Barcelona sportigazgatója teljes mértékben támogatja Xavit.

Nem nyertünk még egyetlen címet sem, de megmaradt a lelkesedés, amit felébresztettünk

– jegyezte meg Rafa Yuste, aki reagált Joan Laporta klubelnök azon hangzatos kijelentéseire, hogy a veszteségeknek következményekkel kell járnia.

„Fejlesztjük a csapat játékát és lelkesedést generálunk olyan fiatalokkal, mint (Pau) Cubarsí, Lamine  (Yamal) vagy Fermín (López). Számomra ez nagy pluszt ad ahhoz, amit Xavi elért” – hangsúlyozta Yuste, aki kiemelte: soha nem kerestek másik edzőt, mert mindig is remélték, hogy Xavi folytatja vezetőedzőként.

A Football Espana megtudott néhány részletet is a Barca vezetőségi tagjainak szerdai találkozójáról, melyet Joan Laporta klubelnök házában tartottak. Előbb Xavi és Deco, majd a vezetőedző és a klubelnök is négyszemközt egyeztetett egymással.

Állítólag a megbeszélésen Laporta azt mondta, hogy Xavi szerda délután távozik, de a sportigazgatóság ezt nem fogadta el. A Cadena Cope szerint Xavi a mítingen azt mondta Laportának, hogy van ereje és energiája a folytatáshoz, a klubelnök viszont aggodalmát fejezte ki más problémákkal kapcsolatban, így például a felnőttcsapatnál végzett erőnléti munkát illetően.

Az egyik barcelonai szurkolói oldal ezt azzal támasztotta alá, hogy a Barcelona megkérte Xavit, hogy cseréljék le testvérét, Óscar Hernándezt és az erőnléti edzőt.

Laporta, Deco, Rafa Yuste, Xavi és Laporta sógora, Alejandro Echevarría közel egyórás megbeszélése után a felek megállapodtak abban, hogy Xavi marad az FC Barcelona vezetőedzője.

Xavit a katalán Sport szerint a Barca következő idényre szóló tervei győzték meg. Noha Deco nem tudta garantálni, hogy erősítenek, ugyanakkor megpróbálják nem eladni a legjobb játékosaikat. A Mundo Deportivo azzal egészítette ki a többi lap információját, hogy a klub arról is tájékoztatta Xavit, hogy nem kell fizetéscsökkentéssel megoldaniuk a gazdasági problémákat.

Xavi 13 órától Joan Laportával közös sajtótájékoztatót tart.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik