A PSG a Bajnokok Ligája legszerencsétlenebb csapata?

Vágólapra másolva!
2024.05.08. 09:08
Megint nem tudta sikerrel venni a Bajnokok Ligája-elődöntőt a PSG, pedig Kylian Mbappéék bőséggel próbálkoztak (Fotó: Getty Images)
Története során harmadszor jutott Bajnokok Ligája-döntőbe a német Borussia Dortmund, amely két 1–0-s győzelemmel ejtette ki az elődöntőben a francia Paris Saint-Germaint. A PSG-nek a statisztikák alapján szerencséje sem volt, hiszen a visszavágón 30 kapura lövése, négy kapufája és 3.0-s várható gólszáma (xG) volt, de még csak gólt sem tudott szerezni.

Az Opta adatai szerint a Bajnokok Ligája történetében a 2010–2011-es idény óta mindössze negyedszer fordult elő, hogy egy csapat várható góljainak száma eléri a 3.0-s értéket, de nem tudott gólt szerezni.

Az várható volt, hogy a PSG-nek a második félidei teljesítménye lesz erősebb, hiszen a legutóbbi 12 BL-meccse közül nyolcszor nem tudott betalálni az első játékrészben, ugyanakkor a Manchester City (18) után a párizsiak szerezték a második legtöbb gólt a második félidőben, 15-öt.

Azzal egy pillanatig sem lehet vádolni a francia sztárcsapatot, hogy ne próbálkozott volna: a visszavágón összesen 30 kapura lövést eresztettek meg, ezek közül négy is a kapufát találta el. A PSG ebben a kiírásban 12-szer találta el a kapufát, ebből hatszor a Dortmund elleni elődöntős párharc során – ez pedig csak eggyel kevesebb, mint amennyi kaput eltaláló lövéssel próbálkoztak a németek a két meccs során összesen.

Noha a tét nem volt kicsi, Luis Enrique bízott fiatal játékosaiban, a PSG kezdőjének ugyanis 24 éves és 257 napos volt az átlagéletkora, ez pedig a legfiatalabb csapat a BL-elődöntőben az Arsenal 2009 májusi, Manchester United elleni meccse óta.

Ennek ellenére épp egy „idős” játékos döntötte el a mérkőzést, Mats Hummels ugyanis 35 évesen és 143 naposan volt eredményes. A német védő a 2013 februárjában rendezett Sahtar Doneck elleni meccs óta először volt eredményes a BL-ben, ráadásul Ryan Giggs (37 év, 148 nap) és Edin Dzeko (37 év, 54 nap) után ő a harmadik legidősebb gólszerző BL-elődöntőben, míg a Dortmund BL-gólszerzői közül csak Lukasz Piszczek szerzett gólt idősebben, mint Hummels, 35 évesen és 188 naposan.

Hummels mellett a Dortmund teljes védelmét lehet dicsérni. Hummels Nico Schlotterbeckkel holtversenyben a legtöbb párharcot nyerte meg (7) és a legtöbb szerelést mutatta be (4). Hummelsnek volt emellett a legtöbb passza (41), a legmagasabb passzpontossága (87.8 százalék), Schlotterbecknek pedig a legtöbb tisztázása (10), a legtöbb labdaszerzése (3) és a legtöbb blokkolása (2).

Hummels a teljes BL-évadot tekintve egyébként a legtöbb párharcot nyerte meg (79), és a legtöbb tisztázással (62), szereléssel (48), illetve labdaszerzéssel (25) is ő rendelkezik (62).

Ha már egyéni teljesítmények: Kylian Mbappéval harmadszor fordult elő, hogy legalább négy lövéssel próbálkozzon egy BL-párharcban érvényes gól nélkül, az előző két alkalommal is német volt az ellenfél: 2023-ban a Bayern, 2020-ban az RB Leipzig ellen nem volt eredményes a francia klasszis.

A Dortmund harmadszor jutott Bajnokok Ligája-döntőbe. Az 1996–1997-es kiírásban Ottmar Hitzfeld, a 2012–2013-asban Jürgen Klopp, most Edin Terzic irányításával vívta ki a finálét, amely minden bizonnyal Marco Reus búcsúmeccse is lesz, ugyanis a német támadó a közelmúltban jelentette be, hogy nem hosszabbítja meg szerződését és máshol folytatja pályafutását.

A Squawka kissé odaszúrt a Manchester Unitednek is: az MU által felfüggesztett, majd kölcsönadott Jadon Sancho annyiszor jutott Bajnokok Ligája-döntőbe ebben a kiírásban, mint ahány meccset nyert a BL-ben az MU.

A PSG nem csak a pocsék helyzetkihasználása miatt lehet a Bajnokok Ligája egyik legszerencsétlenebb csapata. A párizsiak eddigi hét Bajnokok Ligája-elődöntőjük közül hatot is elveszítettek, ez pedig messze a legnagyobb arány azok között a csapatok között, melyek legalább ötször voltak a legjobb négy között. 

BAJNOKOK LIGÁJA
ELŐDÖNTŐ, VISSZAVÁGÓ
Paris Saint-Germain (francia)–Borussia Dortmund (német) 0–1 (0–0)
Párizs, Parc des Princes, 46 435 néző. Vezette: Orsato (olasz)
PSG: G. Donnarumma – Hakimi, Marquinhos, Beraldo, Nuno Mendes – Zaire-Emery (Li Kang In, 76.), Vitinha, Fabián (Asensio, 63.) – O. Dembélé, Goncalo Ramos (Barcola, 63.), K. Mbappé. Vezetőedző: Luis Enrique
Dortmund: Kobel – Ryerson, Hummels, N. Schlotterbeck, Maatsen – Sabitzer, Brandt (F. Nmecha, 85.), Can – Adeyemi (Reus, 56.), Füllkrug, Sancho (Süle, 67.). Vezetőedző: Edin Terzic
Gólszerző: Hummels (50.)
Továbbjutott: a Borussia Dortmund, kettős győzelemmel, 2–0-s összesítéssel

21.00: Real Madrid (spanyol)–Bayern München (német) (Tv: M4 Sport) – élőben az NSO-n!
Az első mérkőzésen: 2–2

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik