Női vízi ob I: Egerben is nyert, döntős az UVSE; szétlövéssel jutott be a fináléba a Fradi

Vágólapra másolva!
2024.04.27. 15:12
Faragó Kamilla három gólt szerzett, Egerben jutott döntőbe az UVSE (Fotó: Koncz Márton)
A hazai 17–8-as győzelem után idegenben 11–9-re győzte le az Egert az UVSE a női vízilabda ob I elődöntőjében, így az egyik fél második győzelméig tartó párharcot 2–0-ra nyerte és bejutott a bajnoki döntőbe, ahol a Dunaújváros és az FTC továbbjutójával vív meg.

 

Kitettek magukért a hátrányban lévő csapatok az élvonalbeli női vízilabda-bajnokság elődöntőjének második mérkőzésén, de nagy nehezen mégis azok az együttesek jutottak a fináléba, amelyek behúzták az első mérkőzést.

Elsőként az UVSE tette biztossá helyét a döntőben, amely a szikrázó napsütésben, a nyitott Bárány-uszodában ugrott medencébe Egerben. A címvédő hazaiak hiába kerültek többször is jelentős hátrányba, hatalmas szívvel küzdöttek, és visszajöttek 0–3-ról, 3–7-ről és 7–10-ről is… A mérkőzést végig irányító lila-sárgák jobban koncentráltak a végjátékban, és Aubéli Tekla emberelőnyből lőtt góljával 11–9-re győztek, és a két mérkőzés alapján megérdemelten jutottak fináléba.

A Ferencváros ennél is jobban megszenvedett Dunaújvárosban, a telt ház előtt játszó hazai csapat ugyanis magához ragadta a kezdeményezést, és Vad Lajos vezetőedző csak amiatt bosszankodott, hogy a félidőben csupán egy góllal, 5–4-re vezetett a csapata. A térfélcsere után gyorsan kettőt lőttek a vendégek, ekkor azonban egy sebességi fokozattal feljebb kapcsoltak az újvárosiak. Parádés védekezés mellett Horváth Brigitta ejtett – már másodszor –, majd pattintott, Dobi Dorina is beköszönt, Garda Krisztina pedig ötösből mattolta Neszmély Boglárkát, sorozatban négyet lőttek az újvárosiak.

Az utolsó negyedben mindent egy lapra tett fel a Fradi, amely visszajött egy gólra, de Mahieu Geraldine valahogy a kapuba tuszkolt egy kipattanót. A vendégek kiegyenlítettek, hogy aztán Dobi újabb gólja után ismét hátrányba kerüljenek. Leimeter Dóra egyenlített, aki végig rendületlenül próbálkozott, a tizedik lövéséből megszerezte a második gólját. Az utolsó újvárosi támadás végén a kapufa megmentette a Fradit – aztán még kétszer a szétlövésben is.

Merthogy 11–11 után jöttek az ötméteresek, a zöld-fehérek kapujába beálló Kiss Alexandra ugyanúgy nem találkozott a labdával, mint a túloldalon Maczkó Lilla, csak éppen két újvárosi is telibe lőtte a bal kapufát. A győztes ötméterest naná, hogy a dunaújvárosi nevelésű Gurisatti Gréta lőtte… Így aztán az FTC története során először jutott a döntőbe, a tavalyi finálé két résztvevője pedig a bronzéremért csatázhat.

NŐI VÍZILABDA OB I
ELŐDÖNTŐ, 2. MÉRKŐZÉS
DIGI-EGER–UVSE 9–11 (0–3, 3–1, 0–3, 6–4)
Eger, 150 néző. V: Ercse N., Kovács S.
EGER: TORMA – SZILÁGYI D. 4, Borsi 1, Bódi, Parkes 1, Belorio, Szellák
Csere: POGONYI 3, Weston, Sóti, Katona, Lendvai
Edző: Sike József
UVSE: MAGYARI A. – Lendvay 1, HAJDÚ K. 2, Peresztegi-Nagy, Aubéli 1, FARAGÓ K. 3, Baksa V. 1
Csere: Rybanska 1, VARRÓ 1, Mácsai E. 1, Golopencza N., Irmes R. Kóka
Edző: Benczur Márton
Emberelőny-kihasználás: 17/6, ill. 14/5
Gól – ötméteresből: 1/0, ill. 2/2
Kipontozódott: Sóti (17. p.), Belorio (28. p.), Golopencza N. (29. p.), Faragó K. (31. p.), Rybanska (32. p.)
Az egyik fél második győzelméig tartó párharc végeredménye: 2–0 az UVSE javára
MESTERMÉRLEG
Sike József: – A jobb csapat nyerte a párharcot, az UVSE teljesen megérdemelten jutott a döntőbe. Az egyik szemem sír, mert címvédőként nem jutottunk döntőbe, a másik viszont nevet, mert a szisztematikus utánpótlás-nevelési rendszernek köszönhetően tehetséges játékosok alkotják az ellenfelet, nekünk is ez a követendő példa. A mi építkezésünk arra volt elég, hogy a legjobb négybe jussunk.
Benczur Márton: – Fordulatos, izgalmas mérkőzést játszottunk, amelyet nagyrészt kontroll alatt tartottunk, de az Eger kőkeményen megbüntette a hibáinkat, és egy percre sem adta fel a küzdelmet. A harmadik negyedben kinyílhatott volna az olló, de az ellenfél két gyors góllal visszajött a meccsbe. Büszke vagyok a lányokra, a számok alapján nem férhet hozzá kétség, hogy a döntőben van a helyünk.

ELŐDÖNTŐ, 2. MÉRKŐZÉS
Dunaújváros–FTC 11–11 (1–1, 4–3, 4–2, 2–5) – szétlövéssel: 2–4
Dunaújváros, 400 néző. V: Tordai, Ádám F. 
DUNAÚJVÁROS: Maczkó – DOBI 3, Sümegi 1, Szabó N., MAHIEU 1, GARDA 2, HORVÁTH B. 4. Csere: Pál R., Jonkl, Kardos D. Edző: Vad Lajos
FTC: Neszmély – GURISATTI 2, Tóth-Csabai 1, Pőcze 1, DÖMSÖDI 1, VÁLYI V. 1, LEIMETER 2. Csere: Kiss A. (kapus), Máté Zs. 1, Bonca, Farkas T., Kuna 1, Gerendás M. 1. Edző: Gerendás György
Emberelőny-kihasználás: 8/5, ill. 9/5. Kettősemberelőny-kihasználás: –, ill. 1/0. Gól – ötméteresből: 1/1, ill. –. Kipontozódott: Pál R. (21. p.), Máté Zs. (22. p.)
Az egyik fél második győzelméig tartó párharc végeredménye: 2–0 az FTC javára
MESTERMÉRLEG
Vad Lajos: – A Fradi tele van válogatott játékosokkal, de úgy érzem, hogy ezen a mérkőzésen fel tudtunk nőni a feladathoz. Voltak érdekes történések, az utolsó negyed kiállítási aránya megmosolyogtató, ezt az én fiatal csapatom még nem bírja el. Az emberhátrányos védekezés mindig nagyon koptatja a csapatot, sajnos most minket is elkoptatott.
Gerendás György: – A szerdai meccs után azt mondtam, hogy háromszor megnyertük, de mindig visszaengedtük a Dunaújvárost, és végül negyedikre kellett megnyerni. Ezt a meccset többször elveszítettük, és nagyon örülök, hogy volt bennünk annyi tartás, küzdőszellem és akarat, hogy döntetlenre mentettük a találkozót, és a végén nekünk jött ki jobban a lutri.

AZ 5. HELYÉRT, 2. MÉRKŐZÉS
III. Ker.–BVSC-Zugló 12–13 (2–5, 2–4, 3–1, 5–3)
G: Brezovszki, Ráski 3-3, Keresztes, Rajna 2-2, Gyöngyössy, Török D., ill. Ármai 4, Mészáros-Farkas, Fekete F., Kolárová 2-2, Urvári, Polák, Jancsó. 
Az egyik fél második győzelméig tartó párharc végeredménye: 2–0 a BVSC javára

A 7–10. HELYÉRT, 2. MÉRKŐZÉS
Szeged–Tatabánya 7–6 (2–5, 2–0, 1–1, 2–0) 
G: Baksa B. 3, Pap Mirtill 2, Szabó K., Botka, ill. Zantleitner N. 3, Zantleitner H., Orbán, Kurucz. 
Az egyik fél második győzelméig tartó párharc állása: 1–1

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik